İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lemi Filozof ile “Lemi Abi ve Zuzi Uzay Macerası” kitabı üzerine söyleşi


Lemi Abi ve Zuzi Uzay Macerası Uçan At etiketiyle raflardaki yerini aldı. Beyza Çeçdepe’de çocukların sevgilisi Lemi Filozof ile yeni kitabı “Lemi Abi ve Zuzi Uzay Macerası” üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.

-Merhaba Lemi Bey. İlk kitabınızı kutlarım, yolu açık, okuru bol olsun! Herkesin aklındaki ilk soruyla başlamak istiyorum: Yıllardır oyuncu olarak tanıdığımız Lemi Filozof ’un yazarlık serüveni nasıl başladı?

Bu mecrada ilk röportajımı cevaplıyor olmanın heyecanıyla, güzel dilekleriniz için öncelikle size çok teşekkür ederim. Bu proje benim için bir ilk. Yarattığı heyecanın seviyesi belki de bu yüzden yüksek; tiyatro yaşamımda ilk temsilde hissettiklerimle aynı. Çocuklar gibi hevesli, meraklı ve şenlikli hisler. Önceden de yazmak hep vardı fakat küçük notlar, birkaç senaryo denemesi, televizyon dizisi hikayeleri, format denemeleri, kısa filmler ve Youtube kanalımdaki çocuk içeriklerinin senaryolarıyla sınırlıydı. Yıllardır bu çalışmalarımı takip eden genç ve başarılı edebiyatçı Recep Kayalı’nın bir gün gelip “Abi sen neden Çocuklar için yazmıyorsun? Yazmaya ne dersin?” sözleriyle aklıma düşen bu fikir beni epey heyecanlandırdı. Çok okurum, çok hayal kurarım, merak ederim ve yeni fikirleri düşünceleri takip ederim. Acaba dedim, tüm bunları sayfalarda yoğurabilir miyim? Denemeğe değer dedim. Sağ olsunlar; Recep Kayalı ve Uçan At Yayınevi beni yüreklendirdi ve bu serüven böylece başlamış oldu.

-Çocuklar sizi “Lemi Abi” olarak tanıyor ve çok seviyor. Geçmişte de onlara yönelik pek çok projede bulundunuz. Size olan aşinalık kitabı okurken de kendisini hissettiriyor Okurken sesiniz kulaklarımızda çınlıyor desek yeridir. Sorular soruyor, hitap ediyorsunuz… Bunu minik okurlarınızla iletişim kurma şekliniz olarak değerlendirebilir miyiz?

Evet haklısın, kesinlikle öyle. Daha başından beri içinde bulunduğum çocuk içeriklerinde, çoğunlukla ekrandan direkt çocukların gözlerinin içine bakarak göz kontağını kaybetmeden gönülden bir bağ kurduğumuza inanıyorum. Kamera olmadan, sözcüklerle de bu bağın devam edebileceğine inandım ve kitapta da kurduğum iletişimin merkezine de bu gönül bağını konumlandırmaya çalıştım.

“Lemi Abi Çocuk Kulübü” adlı bir YouTube kanalınız var. Sanıyorum ZuZi ile olan serüveniniz de burada başlıyor. Ekranda ve kitapta gördüğümüz “Lemi Abi” karakteri bizim tanıdığımız Lemi Filozof ’u ne kadar ve nasıl yansıtıyor?

Ekranda gördüğünüz Lemi Abiyle pek bir farkımız yok. Tabii ki yaşamımda sürekli aynı enerjide olamayabiliyorum ama merakla çocuğa anlattığım bir hikâye; o anda beni de heyecanlandırıp bana da farklı kapılar açabiliyor. Belki de ben hâlâ çocuğum. Büyümekten koruyabildiğim duygularım, heveslerim, planlarım var. Çocuklarla aynı yöne bakabiliyorsam tam olarak buradan kaynaklanıyor olabilir.

Lemi Abi ve ZuZi Uzay Macerası alışıla gelmişten farklı bir çocuk kitabı… Yalnızca bir serüven anlatmakla kalmıyor; gezegenler, iklim krizi, sağlıklı beslenme ve benzeri pek çok konuda olumlu mesajlar da içeriyor. Özellikle uzay hakkında bu kadar çok bilgi aktarmak uzun bir araştırma sürecine işaret ediyor. Bu süreçten bahsedebilir misiniz?

İklim krizi ve gezegenimizin maruz kaldığı çevresel tehditleri uzun zamandır programlarımda işliyordum. İçeriklerimi, çocukların farkındalıklarına katkıda bulunacak şekilde yazıyorum. Zaten okullarda da çokça işlenen konular olduğunu biliyorum. Ayrıca bu konuda çocuklara güvenim sonsuz. Gelecek kuşaklar çok daha bilinçli ve donanımlı. Uzaya gitmek, uzayda yaşamak ya da galaksiler arası seyahat ise benim küçüklüğümden beri hayran olduğum, araştırdığım, merakla hayaller kuruduğum bir fenomendir. MiniNova’yla uzayda seyahat eder gibi incelikli araştırmalar yaptım, ders çalıştım, notlar aldım. Asıl konuysa, bu bilimsel verileri çocuklara eğlenceli bir kurguyla anlatabilmekti. Umarım eğlenirler, keyif alırlar.

-İşin teknik kısmına dair bilgiler edindik. Araştırıcılıktan daha zorlu olan yaratıcılık kısmı da biz okuyucuların epey ilgisini çekiyor. Kimilerine göre ilham kaynağı, kimilerine göre ruhunu katmak, özünden maya çalmak yahut disiplinli çalışmak… Siz nasıl ifade edersiniz? Lemi Filozof’un yazarlık serüveninde ilham kaynakları var mıydı?

İlham kaynağım aslında sizin de dediğiniz gibi özümden maya çalmak diyebilirim. Kendi yaşamak istediğim bir dünyayı anlatmaya çalışıyorum. Önce kendim dalıyorum bu serüvene. Yaşamak istediğim değerlerle örüyorum her yanımı. Bazen yeni arkadaşlıklarla, bazen sıcacık bir sohbetle, kendimle giriştiğim duygusal muhasebelerle, bazen de zamanın kırıldığı müthiş hızlı bir uzay aracının içinde o anın tadını çıkarırken paylaştığım hislerle.

-ZuZi, Felix, Ekum… Kitap boyunca kadroda uzaylı karakterlerin yanı sıra Öz Eleştiri ve Empati Bakanlığı, sevgiyle çalışan uzay araçları, Bencillikler Gezegeni gibi eğlenceli ve mesaj içeren unsurlarla karşılaşıyoruz. Bunların bilinçli bir tercih olduğu ortada. Bize sebebini anlatabilir misiniz?

Evet haklısınız, bilinçli tercihlerim. Günümüz dünyası, hızlı bir “post truth” döneminden geçiyor. Doğrularla yanlışlar, haklılarla haksızlar zaman zaman yer değiştiriyor, ahlâken neyin insan için doğru ve neyin yanlış olduğu sislerin arasında gözden kaybolabiliyor. İşte bu zor dünya düzeninde bazı değerleri çocuklarımıza kendi dilimle yeniden hatırlatmak istedim. Bazen bana yaşamın anlamını soruyorlar; sevgiden başka bir şey değil diyorum. Saf sevgidir her şeyi anlamlı kılan. Sevgiyi ve en yakın arkadaşlarını; insanı onurlu bir yaşama ulaştıran erdemleri de bu macerada uzay aracıma aldım. Dürüstlük, doğruluk, öz eleştiri ve özellikle kendini başkalarının yerine koyarak düşünebilme inceliği…  Bugünlerde insanlığın ve özellikle çocuklarımızın en çok ihtiyacı olan duygusal yakıtlardır bunlar.  

-Kitabınızın yayımlanma süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

2022 yılında, yaz günlerinde yazdım ve sonrasında kitabın editörlüğünü üstlenen Recep      Kayalı ve genç ekibiyle üzerinde hayli çalıştık. Hepsi yaklaşık 5 ay sürdü. Düzeltmeler, kısaltmalar, çıkan bölümler vs. Resimleme aşaması da çok detaylı geçti. Resimlerin serüvenimizin hızına yetişmesini isterken, duyguların da kaçırılmamasını sağlamaya çalıştık.

-Buradan sizi seven minik izleyicilerinize -artık okurlarınıza da!- iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Sevgili arkadaşlarım! Sevelim, sevilelim, çok merak edelim, çok okuyalım, çok gezelim, yardım edelim ve gezegenimizi korumak için çokça mücadele edelim. Bilim, akıl ve vicdanla. Ayrıca Beyza sana da başarılı, övünç dolu, mutlu bir kariyer diliyorum.

Röportaj: Beyza Çeçdepe

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir