İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk Tasarımcı ve Yazarlardan “Okumak Çok Güzel” Kitabı Avusturya Müfredatında


Yurt dışında yaşayan Türk çocukları için Selma Otuk ve Gül Çetin’in kaleme aldığı E. Weber yayınları tarafından basılan “Okumak Çok Güzel” adlı kitap Avusturya’da müfredata girdi. Kitap, yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına Türkçeyi doğru öğrenmeleri ve kullanmaları, kültürel değerleri ve kimliklerini yaşatmaları yönünde önemli bir kaynak niteliği taşıyor.

Kitap, Almanca konuşulan (Avusturya-İsviçre-Almanya) ülkelerde satışa sunuldu. Gül Çetin ve Selma Otuk’un kaleme aldığı, Gül Çetin’in aynı zamanda illüstrasyonlarını yaparak tasarımını gerçekleştirdiği kitap, yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına Türkçeyi doğru öğrenmeleri ve kullanmaları, kültürel değerleri ve kimliklerini yaşatmaları yönünde önemli bir kaynak olacak. Aynı zamanda çocuklara bir yandan kitap okuma sevgisi kazandırırken, diğer yandan da ana dillerini sevmeleri ve dil becerilerini geliştirmeleri yönünde teşvik etmesi de amaçlanıyor.

Her birinde farklı kahramanlarla, bambaşka yolculuklara çıkaran 17 adet hikâyeden oluşan kitap; çevreye duyarlılık, doğa ve hayvan sevgisi, yardımlaşma, yaşlılarla güzel ilişkiler kurma, aile bağlılığı gibi konulara yer vererek evrensel değerler çerçevesinde çocuklarda bilinç oluşturmayı hedefliyor. Bu hikayeler aynı zamanda Türk kültürüne ait detaylarla harmanlanıyor. Her bir hikâye arkasından gelen etkinliklerle, çocukların hikayeler üzerinde düşünme ve yorumlama becerilerini geliştirirken, bir yandan da eğlenmelerini sağlıyor. Hikayelerin çocuklar tarafından kolayca okunup algılanabilmesi için, basit ve kısa cümlelerle, sade dil kullanımına özen gösteriliyor.

Hazırlayanlar Hakkında:

Gül Çetin

Bahçeşehir Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım bölümünde lisansını bitirdikten sonra Kadir Has Üniversitesi İletişim Bilimleri yüksek lisansını kitap sanatı üzerine tamamlamıştır. 2010 yılından beri eşiyle birlikte Türkiye’nin ilk iç iletişim ajansı Fikri Mahsul’un kurucu ortağıdır. Oğlu Atlas’ın doğumundan itibaren çocuk kitapları üretmeye yoğunlaşmıştır. Çeşitli yayınevlerinden çıkan yirmi kadar çocuk kitabında imzası vardır. Bavul Edebiyat Dergisi’nde ve Birgün Gazetesi’nde köşe yazarıdır. İki kişisel sergi açmış, yurt içi ve dışında yetmişten fazla karma sergiye katılmıştır ve ödüllü kısa filmleri mevcuttur. Gönüllü olarak beş yıl Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda çocuklara sanat eğitmenliği yapmıştır, halen Bienal Çocuk ve Gençlik Festivali jüri takımındadır.

Selma Otuk

1951, İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi Alman Dil ve Edebiyatı mezunu olan Otuk, 25 yıl Viyana’da Ana Dili öğretmeni olarak çalışmıştır. Ders kitabı, masal kitabı, tercüme, sözlük vs. gibi çalışmaları olmuştur. Çok dilli ve farklı kültürlü toplumların, daha zengin ve daha toleranslı olması gerektiğine inanıyor.


4 Yorum

  1. Jale Saraçoğlu Jale Saraçoğlu 20 Şubat 2021

    Değerlerimizi, dilimizin özelliğini kaybettiğimiz bu günlerde , uslubuna, akıcılığına , Türk Kültürüne sahip çıkışını heran gözlemlediğim, sevgili arkadaşım Selma Otuk’u ve Gül Çetin haınımefendiyi de;gelecek nesle, torunlarımıza bu kıymetli aktarımları için gönülden kutluyorum. Her ikisinin de yüreğine , kalemine, emeğine sağlık diyorum.

  2. Orhan Batmanoğlu Orhan Batmanoğlu 20 Şubat 2021

    İftihar ettim. Mutlu oldum. Alkışlıyorum kendisini

  3. Orhan Batmanoğlu Orhan Batmanoğlu 20 Şubat 2021

    İftihar ettim. Mutlu oldum. Alkışlıyorum. Devamını diliyorum

  4. Jale Öktem Jale Öktem 20 Şubat 2021

    Gurur duydum, tebrik ediyorum. Cok Yerinde bir çalışma. Selma Otuk & Gül Çetin bravo ????????????????

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir