İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arda Karataş ile Gezgin Koala Kitabı Üzerine Söyleşi


Arda Bey merhaba. Gazete Sanat Çocuk okurlarına kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar. Öncelikle Gazete Sanat Çocuk ailesi ile bu röportajı yapmanın benim için çok heyecan verici ve değerli olduğunu söylemek istiyorum. Gelelim Arda’ya:) Ben bir köy okulunda sınıf öğretmeniyim. Bir sınıf öğretmeni olmanın gerekliliği olarak çocuk gibi kalabilmek için özen gösteren birisiyim. Yani çocuk gibi düşünmek, çocuk gibi eğlenebilmek ve belki de en önemlisi çocuk gibi hayal kurabilmek için çabalayan birisiyim. Çünkü çocuklar bu saydığım etkinlikleri o kadar yaratıcı ve kendilerini sınırlandırmadan yapabiliyorlar ki… Yani bu özelliklerini kıskanmamak elde değil 🙂 Bu nedenle de hayal kurmaktan asla vazgeçmemek için çocukların izinden gitmeye çalışan birisi olduğumu söyleyebilirim.

“Gezgin Koala” kitabının ortaya çıkma hikâyesini anlatır mısınız? arkasındaki ilham neydi?

Gezgin Koala’yı yazmaya başladığımda Doğu Anadolu’da bir köy okulunda öğretmenlik yapıyordum. Hava şartlarını bilirsiniz. Yılın çoğunluğunda kar ve soğuk hakim oluyordu. Bu soğuk aylar boyunca biz çocuklarla sınıf etkinliklerine yönelmeyi tercih ediyoruz. Ben de sınıfta yaratıcı yazarlık etkinlikleri düzenleyerek çocukların yazmayı sevmesine uğraşıyordum. Bu etkinliklerde sözel olarak kendimizi ifade ederken zorluk yaşasak bile yazılı olarak tamamen hissettiklerimizi anlatabildiğimizi fark ettim. Yazarken hayallerimizden, üzüntülerimizden, mutluluklarımızdan çok kolay bir şekilde bahsedebiliyorduk. Tüm bunların yanında üretmenin vermiş olduğu o duyguyu hissederek kendimize ve hayallerimize olan güvenimizi daha çok hissedebiliyorduk. Çocuklarla birlikte yaptığımız bu hayaller dünyası gezilerinde kendi hayallerimin farkına varmaya başladım. Veee işte Gezgin Koala bu dönemde oluşmaya başladı.  “Gezgin Koala” kitabının ortaya çıkması için aslında birden fazla etken vardı. İlk etken olarak biraz önce söylediğim kendi hayallerimin farkına varma süreciydi. İkinci etken olarak ise her zaman hayallerimi başka insanlara ulaştırma isteğim kabul edilebilir. Küçük yaşlardan itibaren hayallerimi çevreme anlatmaktan çok hoşlanırdım. Çünkü başkaları ile paylaştıkça gerçekleşeceğine olan inancım daha da artardı. Büyüdüğümde daha iyi anladım ki hayallerimizi başkalarıyla paylaşarak gerçekleşmesi adına bir destek arıyoruz. Ben de kendi hayallerimi gerçekleştirebilmek için bu desteği “Gezgin Koala”yı okuyanlarda bulmak istedim. Ne kadar çok kişi hayalime destek verirse gerçekleşme ihtimalinin o kadar artacağına inanıyorum.

“Gezgin Koala” karakterini yaratırken nelere dikkat ettiniz?

Çok ilginç bir şekilde daha hikayemi tasarlama aşamasında koala aklımda beliren ilk karakter oldu. Biliyorsunuz ki koalalar günün neredeyse tamamında uyuyorlar. Kalan kısıtlı zamanda ise sadece yemek için ayırdıkları süre oluyor. Şöyle düşündüm benim koalam neden uyumayı tercih etmek yerine gezmeyi seçmesin? 🙂 Hayalleri için tamamen kendi yaşam biçimini değiştirebilen bir koala:) Minik okurlara hayallerimizin gerçekleşmesi için çabalamamız gerektiğini gayet net bir şekilde aktarabilecek bir karakter olabileceğini düşündüm. Bir de koalalar benim için hep sevimli birer arkadaş gibi görünmüşlerdir. Bunun da etkisi olduğunu söyleyebilirim:)

Çocukların kitabınızdan ne gibi değerler ve mesajlar almasını umuyorsunuz?

Çocuk ve kitapları birlikte düşündüğümde öncelikli hedefim hiçbir zaman bir mesaj ya da değer kaygısı olmadı. Öncelikli hedefim her zaman kitapta yer alan hayal dünyasına girebilmek ve üst düzey eğlence:) Çünkü bir kitapta bu ikiliyi çocuklar yeterince hissedemezse kitaplarla bir bağ kurması mümkün değildir. Bu bağ kurulamazsa okuma sevgisi için olumsuz bir durum oluşabilir. Bu nedenle kendi kitabımda da ilk olarak önemsediğim konu minik okurların “Gezgin Koala”nın hayal dünyasında eğlenceli bir yolculuğa çıkabilmesi:) Tabi ki kitapta eleştirel düşünerek cevaplarını bulabileceğimiz bazı ipuçları bulunuyor. Mesela Gezgin Koala’nın ve Tombo’nun yaşadığı bölgeler ile ilgili verdiğim ipuçları sonucunda hangi ülkeler olduğunu tahmin etmelerini isterim. Koala gibi küçük bir karakter ile panda gibi büyük bir karakterin farklılıklarını aşarak nasıl iyi bir arkadaş olabildiklerini sorgulamaları da benim için önemli. Ve hayaller… Gerçekleşen hayallerimiz, gerçekleşmeyen hayallerimiz ve gerçekleşmesi için çaba göstermemiz gereken hayallerimiz üzerine bir sorgulama yapmaları tam da olmasını beklediğim şey.

Yaratıcı bir süreç olan kitap yazma sürecinizde en çok zorlandığınız nokta neydi?

Her ne kadar dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünse de her aşaması dikkat ve çaba gerektiren bir süreç kitap yazmak. Özellikle çocuk kitabı yazmak. Çünkü yaş grubuna göre kelime seçimleri, cümle yapıları, kurgu oluşumları… Bunun gibi dikkat etmemiz gereken birçok teknik konu var. Nitelikli bir çocuk edebiyatı eseri oluşturabilmek için tüm bu aşamalar göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanı sıra resimlendirme boyutunda sevgili illüstratörüm Gizem ile çocukların ilgisini çekebilecek ve onların sevebileceği bir resimlendirme süreci için çalıştık. Ancak en çok zorlandığım nokta ise sanırım çocukların yaratıcılıklarını kısıtlamamaya çalışmak oldu. Evet bir hikaye var ama bu hikaye her okuyanda farklı bir duygu ve bakış kazandırmalıydı. Yazdıklarımı defalarca okudum ve en ufak bir yönlendirme olmadan tamamen okurların zihinlerinde kendilerine göre betimleyebilecekleri bir “Gezgin Koala” oluşturmaya çalıştım. İşte tüm süreçler içerisinde en zorlandığım noktaydı. Çünkü her defasında farklı biriymişim gibi okumaya çabaladım. Her okuduğumda farklı bir duygu, farklı bir görüş yakalamaya çabaladım. Şimdi gelen yorumlara baktığımda iyi ki bu kadar zorlanmışım diyorum:)

Eğitimci bir yazar olarak, çocuklarda okuma alışkanlığı nasıl geliştirilebilir?

Benim için okuma sevgisi oluşturulmadan okuma alışkanlığı oluşturmak mümkün değildir. Yıllar boyunca çocuklar üzerindeki gözlemim ve bu konuda ortaya konulmuş çalışmaları incelediğimde böyle bir fikir edindim. Çocuklarımızda okuma alışkanlığını kazandırabilmek için öncelikle okuma sevgisini öğretmemiz gerekiyor. Çünkü sevgi olmadan yapılan okumaların tamamı zorlama ile gerçekleşiyor. Bu yüzden de -mış gibi yapıyor çocuklar. Yani hikayenin içerisine girmeden, karakterlerle birlikte o mekanlarda dolaşmadan sadece gözlerini hareket ettiriyorlar. Oysa çocuklar o karakterlerle birlikte hikaye içerisinde gezseler, kendileri o hikayedeki bir kahraman olsa işte o zaman okuma işlemini gerçekleştirmiş olurlar. Kitapla özdeşleşirler ve o kitap içerisindeki hayallere ortak olurlar. Kitap bittiğinde ise yeni karakterler ve yeni hayaller içerisinde dolaşmak için hemen yeni bir kitap aramaya başlarlar. Bu döngü bu şekilde devam eder ve kitaplar çocuklar için yeni dünyalar oluşturmaya devam eder:) Bir de yetişkinler olarak unutmamalıyız ki evimizde bir kütüphanemiz olmalı. Çocuklarımız o kütüphane içerisindeki yüzlerce dünya arasında gezinmeli. Eline almalı incelemeli. Bizim yani yetişkinlerin o kitapların dünyasında gezindiğini görmeli. Yani bizim elimizde kitaplar olmalı. Kitap okuma saatleri yapmalıyız. Kütüphane gezileri, kitap fuarı gezileri düzenlemeliyiz. Ancak bu sayede çocuklarımızın okuma alışkanlığını kazanabileceğini düşünüyorum.

Kitabınızı okuyan çocuklar ve ebeveynlerden aldığınız geri bildirimler neler oldu?

Çocuklarla söyleşi ve imza günü gibi buluşmalarda bir araya geldiğimizde ikinci kitap ne zaman gelecek sorusunu çok fazla alıyorum. Hemen gelsin nereye gideceğini çok merak ettiklerini söylüyorlar. Bu da beni çok mutlu ediyor. Çünkü kitabın sonunda aslında okuyucuların hayal gücünü kullanarak bir sonraki macerayı şimdiden tasarlamalarını istiyordum. Gelen dönütler doğrultusunda da bunu başarmış olmak beni çok mutlu ediyor. Sadece ebeveynlerin neden ikincisi hemen çıkmıyor, her okuduğumuzda ikincisi neden yok sorusuna maruz kalıyoruz eleştirisini çok fazla alıyorum:) Bunun yanında Gezgin Koala’nın hayalinin çocuklar tarafından benimsenmiş olduğunu görüyorum. Çoğu okurdan kendisinin de artık Gezgin Koala gibi Dünya turuna çıkmak istediğini duyuyorum. Bu tepkileri gördüğümde Gezgin Koala’nın ailelerin ve onların hayallerinin bir parçası olması benim için gurur verici:)

“Gezgin Koala” kitabı üzerine gelecekte başka projeler veya devam kitapları planlıyor musunuz?

“Gezgin Koala”yı bir macera serisi olarak tasarlamıştım. Gezgin Koala ve Tombo’nun macera serisi onların Dünya’yı dolaşma isteği olduğu sürece devam edecektir:) O yüzden evet kesinlikle Minik Gezgin daha uzun bir süre bizimle birlikte maceradan maceraya koşacak. Çıkacağı her yolculukta yeni yerler keşfetmeye ve yeni arkadaşlıklar kurmaya devam edecek. Bakalım Dünya’da hangi ülkelere seyahat edeceğimizi ve kimlerle tanışacağımızı çok yakında göreceğiz:)

“Gezgin Koala” dışında şu anda bitirmek üzere olduğum bir proje var. Son okumalarını yapıyorum. Yine maceraların yer aldığı bir proje:) Bu proje ile ilgili söyleyebileceğim tek şey küresel çapta sorunların yer aldığı bir kitap olacağı:)

Son olarak, Gazete Sanat Çocuk okurlarına neler söylemek istersiniz?

Öncelikle siz Gazete Sanat Çocuk ekibine birkaç şey söylemek isterim. Hepinize teşekkür etmek istiyorum. Özellikle de çocuk edebiyatı konusunda günümüzde nitelikli eserler ile ilgili incelemelere ve yeni çıkan kitaplarla ilgili haberlere zor ulaştığımız bu dönemde böyle özverili bir şekilde çalışmalarınız devam ettiğiniz için teşekkür ederim. İyi ki varsınız:)

Gazete Sanat Çocuk okurlarına ise kitapların dünyasındaki yolculuklarından asla vazgeçmesinler. Her kitap bize yeni bir yer keşfetmemiz için imkan sağlıyor. Her yeni kitap yeni bir hayale ortak olmamızı sağlıyor. Kendi hayallerimiz ile yeni hayalleri birleştirmek bize güç verecek. Çünkü hayallerimiz bizim en büyük hazinemizdir. Bu yüzden hayal kurmaktan ve yeni hayallere ulaşmaya çalışmaktan asla vazgeçmeyelim. Ortak bir hayalde görüşmek üzere:)

Arda Karataş: Instagram


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir