İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yağız Derolur: Doğa eşsiz bir bilgi kaynağı ve öğrenilecek çok şey var


Afet Bilinci Eğitmeni, Orman Mühendisi Yağız Derolur ile Evreka Çocuk Yayınları’ndan çıkan kitabı Yağız Abi: Bizim Orman adlı kitabı üzerine konuştuk. Keyifli okumalar.

-Yağız Bey merhaba. Yeni kitabınız “Yağız Abi: Bizim Orman” Evreka Çocuk Yayınları etiketiyle genç okurlarla buluştu. Kitabınızın fikri nasıl oluştu?

Verdiğim eğitimlerde, düzenlediğim kamplarda sık sık ormanda yürüyüş yaptırıyorum. Çocuklar da bu yürüyüş esnasında ‘’ Yağız abi ! bu nedir ? , Yağız abi! bu böcek ısırır mı? ‘’ sorularını soruyor. Aslında çocukların bu soruları kitabın fikrini doğurdu oldu.

-Kitabınızın ana karakteri Mehmet’in hayalindeki mesleği deneyimlemesi, sizin mesleki hayatınızla paralellikler taşıyor mu?

Mesleki hayatım ile paralellik var elbette ama daha çok kendi çocukluğuma döndüm diyebilirim. Küçüklükten beri ailem ile doğada çok sık zaman geçiriyorum çocukken işlenen doğa bilinci Mehmet karakterinin deneyimlerine yansımış oldu

-Orman koruyucusu olmak fikri, özellikle çocuklara doğa sevgisi ve sorumluluğunu aşılamada ne tür bir mesaj taşıyor?

Bir şeyi neden koruruz ? değerli olduğu için değil mi ? Kitapta doğanın değerleri işleniyor ve koruyuculuk teması ile çocuklarda sorumluluk alma örnekleri oluşturulmuş oluyor.  Çocuklar kendisini Mehmet’in yerine koyup doğada bilinçli bir insan davranışını öğreniyorlar.

Özetle kitapta tek bir mesaj var aslında. ‘’Doğa sevgisi ve ona uyum sağlama ‘’  bu duygu her insanda sorumluluk aldırır.

-Kitabınızda doğa katilleri, yangınlar ve ağaç kesimleri gibi oldukça ciddi temalar işleniyor.  Çocuklara doğanın karşılaştığı bu tür tehditleri nasıl anlatmak gerektiğini düşünüyorsunuz ve bu hikâyede onların duyarlılığını artırmak için ne tür yöntemler kullandınız?

Maalesef toplum olarak bilinçli sayılamayız. Ormanlarda yürüyüş yaptığımda gördüğüm güzel manzaralar kadar çevreye atılan çöpler, ağaçlara kazınan isimler, söndürülmeden bırakılan ateşler oluyor.  Bu yanlış tutumu sade bir dille kitapta ele almak istedim.

Ortaya var olan bir sorunu koydum. Ve ana karakterin de (bir çocuğun) bu probleme çözümler sunmasını işledim.  Kendilerini Mehmet yerine koyduklarında sorunu da, basit çözümleri de algılayabileceklerini düşünüyorum.

-Kitabınızda hayvanlar ve insanlar iş birliği yaparak doğayı koruyorlar. Bu hikâye örgüsü, çocuklara birlikte hareket etmenin ve iş birliğinin gücünü nasıl anlatıyor? Bu sembolik anlatımın ardındaki mesaj nedir?

Bu sembolik anlatım aslında kendi yaşantımdan bir örnek, hayvanları incelemeyi onları gözlemlemeyi çok seviyorum ve onların yaşam biçimleri bana çok şey öğretiyor. 

Doğada yalnız değiliz paydaşlarımız var ve bu paydaşlarımızla doğada yıllardır bir arada yaşıyoruz.  Doğada olan bir sorun sadece insanları etkilemiyor. Çöplerden, yangınlardan tüm canlılar etkileniyor.

Sorunları tüm orman halkının işbirliği ile çözüp çocuklara hem takım çalışmasını aşılamayı hem de paydaşlarımıza daha farklı bir gözle bakmasını istedim.

-Çocukların çevreyi koruma ve topluluk öncülüğü konularında nasıl bir rol model edinmelerini hedefliyorsunuz? Yağız Abi karakterinin bu açıdan çocuklar üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çocuklar ne kadar bilinçli büyürse o kadar iyileştirici olacaktır. Pozitif etkisi olmasa bile negatif etki potansiyeli düşecektir.

Yağız abi karakterine biçtiğim rol de hayvanlarla iletişimi güçlü olan, doğayı seven ve onu gözlemleyen bir örnek model. Çocukların doğa için ben ne yapabilirim sorusunu cevaplayabilen bir karakter.

-Çocuklar için çevre bilinci temalı bir kitap yazmanın zorlukları nelerdir?

Benim en çok zorlandığım nokta şu oldu ; Bir bilgiyi teknik bilgilerle boğmadan daha yüzeysel olarak aktarmak ve onu eğlenceli hale getirmek.

Vermek istediğim, anlatmak istediğim daha birçok bilgi vardı. Ama bir yetişkine anlatırken verilen bilgiler ile çocuklara anlatılan bilgilerin anlatım dili arasında bir uçurum var.  Zamanla, daha bilinçli bir toplum oldukça bu temadaki kitapların da dili değişecektir diye düşünüyorum.

-Kitabınızın büyük yankı uyandıracağını düşündüğünüz noktalar neler? Çocuklar ve ebeveynler bu kitabı okuduğunda, özellikle hangi mesajların onlarda karşılık bulmasını umuyorsunuz?

Doğanın eşsiz bir öğretmen rolü var. Kitapta da öğretici Yağız abi gibi olsa da asıl öğretmen doğa yankı uyandıracak şey de tam olarak bu.

Bir insan doğada hiçbir şey yapmasın sadece etrafına baksın yine bir şeyler öğreniyor. Görmeye başlıyor. Bu mesajın okuyucular ile buluşması yeterli olacaktır.

Okuyuculardan gelen geri dönüşler de kitabın bu mesajları doğru verdiğini gösteriyor.

-Bu kitabın ardından başka projeler veya seriler planlıyor musunuz? Özellikle orman temalı ya da doğa bilinciyle ilgili başka kitaplar yazmayı düşünüyor musunuz?

Evet, Yağız Abi : Bizim Orman kitabı bir seri olacak. Doğa tam bir bilgi kaynağı ben de her gün yeni bir bilgiyle dolduruyorum kendimi. Yani daha anlatacak çok hikayem var.

Çocukların haricinde bir de romanım var. O da doğada bir yetişkinin kendini keşfetmesi üzerine kurulu. Yakın zamanda onu da okuyucular ile buluşturacağım.

-Son olarak, Gazete Sanat Çocuk okurlarına neler söylemek istersiniz?

Şehirlerden, telefonlardan bir tık uzaklaşıp ait olduğumuz gezegeni tanımaya çıkmalarını onu yok etmeden, zarar vermeden nasıl uyum sağlayabileceklerini deneyimlemelerini çok isterim.

Dediğim gibi doğa eşsiz bir bilgi kaynağı ve öğrenilecek çok şey var.

Doğayla kalın, sevgilerimle..


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir