İnceleme: Ekin Soytürk
Siz hiç kendinizi aramaya çıktınız mı ya da bir parçanızı kaybettiğiniz oldu mu? İşte, Leo Lionni bizi bu sorular eşliğinde bir yolculuğa çıkartıyor. Bize, bu serüvende eşlik eden biri var. Daha doğrusu bir parça: Pezzettino… Bir ‘’parçacık’’ o ama bizim bildiğimiz türden değil. Peki öyleyse kim, nasıl biri?
Pezzettino, ‘’Ben kimin parçasıyım acaba?’’ sorusuyla birlikte başlıyor hikâyesine… Denizdekine, dağdakine, uçana, mağarada yaşayan bir bilgine ’’sizin parçanız mıyım ben?’’ sorusunu soruyordu. Aldığı yanıt ise hep aynı oluyordu. Hiç kimse onun bir parçasını taşımıyordu. Yoksa onlar nasıl kendisi olabilirdi ki? Pezzettino cevaplar karşısında tatmin olmuyordu. Kendini kaybetmişti, bulmak için uğraşıyordu ancak yine aynı durumla karşı karşıya kalıyordu: O, kimsenin parçacığı değildi. Herkes kendi parçacığından oluşuyordu.
Yaşamımız boyunca biz insanlar, hep bir arayış içerisindeyiz ve bu saklambaç sürecinde de en çok kendimizi sobelemek isteriz. Kim ve ne olduğumuzu anlamaya çalışırız. Biz aslında başkası mıyızdır yoksa, kendimiz miyizdir? Sorusunu durmadan sorar dururuz. Kendimiz olmadığımızı fark ettiğimizde de bir hüzün kaplar içimizi. Çünkü başkalarında aramaya kalkmışızdır artık kendimizi. Sonunda tek bir gerçekle yüzleşmek zorunda kalırız: Biz bizizdir, herhangi bir parçamız da eksik değildir. Kendine has olma durumu öyle güzel, değerlidir ki… Onu asla kaybetmemeliyiz, sımsıkı sarılmalıyız. Kendimize, bize ait olan her şeye…
‘’Bütün arkadaşları onu bekliyordu. ‘’Ben kendimim!’’ diye sevinçle bağırdı. Ne demek istiyordu acaba? Arkadaşları tam olarak anlamadılar ama Pezzettino mutlu görünüyordu. Bu nedenle arkadaşları da mutlu oldular ‘’(sy:34).
Tüm bunları anlamlandırabilmek için okul öncesi dönemde Pezzettino ile tanışılmalıdır. Hatta ebevyenler, kitabı çocukla ne kadar erken buluşturursa o kadar iyi olur kanımca. Kitabın dil ve anlatımı oldukça yalın, karmaşadan uzak, samimi ve okuru kendisine çeken bir yapı da sunulmuş. Görseller ise Pezzettino’nun yaşadıklarına eşlik ediyor ve kendini belli ediyor. Bu sayede biz okuyucular ve aynı zamanda izleyiciler olarak kitapla ve kahramanla gerçek anlamda bütünleşmiş oluyoruz. Felsefi derinliğe sahip bu eserde kendi olabilme cesareti, özgüven, benlik gibi soyut konular ön planda tutulmuş. Çocukları ve yetişkinleri düşünmeye davet eden, bizlere çokça görsel şölen de yaşatan bu kitabı bence herkes okumalı.
Sizler de bir başkası olmaktansa kendiniz olmaya cesaret etmeye var mısınız?
Mutlu okumalar…
Ekin Soytürk
Yazar: Leo Lionni
Çeviren: Kemal Atakay
Editör: Demet Uyar
Düzelti: Reyhan Tutumlu
Yayınevi: Elma Yayınevi
Sayfa Sayısı: 36
1.Basım : Eylül 2012
20.Basım: Mart 2022
İlk yorum yapan siz olun