İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Grandpa’s Book of Daydreams


Bugünkü köşemde size, Feridun Oral’ın yazıp çizmiş olduğu “Grandpa’s Book of Daydreams” adlı İngilizce resimli kitaptan bahsetmek istiyorum. Okul öncesine seslenen bu kitabın daha ilk sayfalarından itibaren kendimizi görsel bir şölenin ortasında buluyoruz. Hikâye, çok az yazıdan oluşuyor. Kitapta görseller bolca konuşup bize göz kırpıyor. Çizimlerin her biri bize farklı hikâyeler sunuyor. Peki, bu mini resimli kitap bize ne anlatıyor olabilir?

Kendi hayal gücünüze göre sevdiğiniz şeyleri çizebildiğiniz bir defter hayal edin. Bu defter de dedenizin hayal defteri olsun. Bu kitapta da karşımızda ilkokula başlayan çocuğa, dedesinin ona bırakmış olduğu hasır bir defter var. Çocuk, bu defter sayesinde çeşitli hayallere kapılıp gidiyor.

“Bazen hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Görmek için bakmayı ve hayal etmeyi bilmek gerekir.” cümlesi kitabın kilit noktasını oluşturuyor. Kitap, tam anlamıyla bu cümle üzerine inşa edilmiş. “Görüyoruz ama bakmıyoruz” ifadesini duymuşsunuzdur. Görmekle bakmanın apayrı şeyler olduğunu anlayabilmemiz için önce gerçekten bakabilmeyi öğrenmemiz gerek. Özellikle bu iki kavramı küçük yaşlardan itibaren çocuklarla konuşmak onlar için çok faydalı olabilir. Ayrıca bu cümle sayesinde hepimiz, her sayfada, her görselde ayrı bir yolculuğa çıkmış oluyoruz. Sözgelimi, kitabın bir yerinde ağaç kılığına girmiş bir adam ve çocuk var. Biz bu görsele baktığımızda ‘gördüğümüz’ şeyler herkes için aynıdır, hayal gücünü devreye sokmak gerekmez ama durum ‘bakmak’ olunca işler değişir. Burada çoğunlukla devreye, hayal gücü denen o muhteşem şey de girmiş olur. Herkesin aynı gördüğü şeylere hayal gücümüzün sınırlarını zorlayarak zihnimize yaratıcı tatlar katarak bakmaya çalışmalıyız bence. O zaman herkesten ne kadar farklı fikirler çıkacağını bir düşünün. Bir ağaç dalının bile yorumunun sınırsız olduğunu göreceksiniz. İşte bu kitap da bize, görmek yerine bakmayı seç sloganıyla geliyor. Biz kitapta yer alan her görseli kendimize göre, gerçekten bakarak yorumlayabiliyoruz. Sizce de şahane değil mi?

Bu kitabı okuduktan sonra ben de kendime kitaptaki defter gibi bir hayal defteri aldım. Defterime istediğim her şeyi çizdim. Sonra o çizdiklerimi görmek yerine onlara gerçekten bakmaya yoğunlaştım. Neler çıktığını tahmin edemezsiniz. Oldukça eğlenceli ve faydalı bu kitabın çocuklarla buluşuyor olması da beni ayrıca heyecanlandırdı. Zaten sınırsız olan hayal güçleri, bu kitap sayesinde daha da sınırları zorlayacak bence. Siz de benim gibi hayal gücünün çok önemli olduğunu düşünenlerdenseniz bu kitapla bir an önce tanışmamlasınız.

Yazımda bahsetmiş olduğum çizim:

Kendimize hatırlatmamız gereken bir şey var: Bazen her şey bir hayal defteri ile başlar…

Sevgiler,

Ekin.

Kitap Adı: Grandpa’s Book Of Daydreams

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Yazar: Feridun Oral

Editör: Hazel Bilgen

Çevirmen: Hazel Bilgen

Çizer: Feridun Oral

Sayfa Sayısı:28


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir