İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünyanın En Güzel Oyuncağı


İnceleyen: Aynur Kolbay Hülya

Pek çok araştırmanın ortaya koyduğu üzere, oyuncaklar çocukların bir şeyler öğrenmelerini sağlamanın yanı sıra bu oyuncak sayısı gereğinden fazla olduğunda bu durum çocuklar açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Gereğinden fazla oyuncağın arasında dikkatleri dağılmakta, yaratıcılıkları kısıtlanmakta, değer vermeyi öğrenememektedirler.

Tekir Kitap’ın yayınladığı Dünyanın En Güzel Oyuncağı, oyuncakların çocuklarda tatmin duygusunu ve değer verme kavramını öldürmesinden yola çıkarak yazılmış, sade ve sürükleyici anlatımı ile çocukların rahatlıkla empati kurabilecekleri bir hikâye anlatıyor.

Doğum gününde annesinin kendisine harika bir kar küresi hediye etmesinden çok mutlu olan Ali, birkaç gününü bu kar küresi ile geçirdikten sonra ondan sıkılır. Tıpkı diğer oyuncakları gibi değersizleşen kar küresinin yerine dünyanın en güzel oyuncağının peşine düşer.

Arkadaşında gördüğü sihirbazlık seti, ona göre dünyanın en güzel oyuncağıdır ve böyle bir oyuncağa sahip olmanın nasıl bir duygu olduğunu merak ederek, arkadaşının kapısını çalar. Ancak arkadaşı Ali ile aynı fikirde değildir. Çünkü o da sahip olduğu sihirbazlık setinden sıkılmıştır ve başka bir çocukta gördüğü robotun dünyanın en güzel oyuncağı olduğunu düşünmektedir. Büyük bir merakla robotun sahibine giden Ali, oradan da şaşkınlık içinde ayrılmak zorunda kalır. Çünkü güya dünyanın en güzel oyuncağına sahip olan çocuk da başka birinin oyuncağına özenmekte ve ona sahip olmanın nasıl bir his olduğunu merak etmektedir. Kitap boyunca o en benzersiz oyuncağın kimde olduğunu aramak üzere yollara düşen Ali’nin aradığı cevap hiç de ummadığı bir yerde kendisini beklemektedir.

Başak Abdula’nın çocukların dünyasını oldukça gerçekçi olarak yansıttığı hikâyesi, Pervin Özcan’ın hem hikâyeyi hem de duyguları çok iyi bir şekilde yansıtan çizimleri ile hayat bulmuş. 

Bazen aradığımız, istediğimiz ya da beklediğimiz şeylerin yanı başımızda olduğu, elimizde olanın değerini yeterince bilemediğimiz, neden hep başkalarında olanları güzel bulduğumuz ve çılgın tüketim alışkanlıklarımız üzerine düşündüren, çocuklarla da bunu konuşma fırsatı yaratan kitap; günümüzde kitapçı ya da marketlerde bile karşımıza çıkan ve müthiş pazarlama teknikleri ile dayatılan oyuncaklar dünyasında  güzel bir farkındalık yaşamalarını sağlayabilir.

Keyifli okumalar.

Yazar adı: Başak Abdula

Resimleyen: Pervin Özcan

Sayfa sayısı: 36 sayfa

Yayınevi: Tekir Kitap

Aynur Kolbay Hülya


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir