İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çocuklar için Otokontrol


Değerlendirme: Pınar Palamutlu

Yeni öğretmenler ya da çocuklarla ilk defa baş başa kalacak herkesin korkusu ani bir krizde ne yapacağını bilememektir. Bu kitap 3-12 yaş arasındaki çocuklara zor duygular yaşadıklarında rehberlik edebilmek için kullanabileceğimiz pek çok öneri sunuyor. 

Otokontrol Nedir?

Çocuklar için otokontrol kitabı çocuklar ve yetişkinler için hazırlanmış iki temel bölümden oluşuyor. İlk bölümde çocuklara otokontrolün ne olduğu tanıtılıyor. Teknikler Otokontrol adında bir süper kahraman aracılığıyla bize anlatılıyor ve kendini şöyle tanıtıyor:

“Hiç berbat şeyler hissettiğinde gücünü ve kontrolünü tekrar ele geçirip iyi hissettiğin oldu mu? Orada bulunmuş ve sana fısıldamış olabilirim!”

Süper kahramanımız her an çalışmaktan çok yorulduğunu, bu nedenle bazı sırlarını çocuklarla paylaşmaya karar verdiğini anlatıyor. Süper güçlerini bizlerle paylaşarak bizim de duygu kontrolünü öğrenebileceğimizi anlattığı bir giriş bölümü var.

Kitabın devamında öncelikle zor duyguların tanıtıldığı bölümleri okuyup bu durumla nasıl baş edilebileceğine dair farklı öneriler listelenmiş. Bu duygular; hayal kırıklığı, kaygı, duyu bütünleme, öfke yönetimi ve duygusal düzenleme olarak adlandırılmış. Kitaptaki duygu tanımları eğlenceli ve yalın bir dille yazılmış, çocuğun kendi başına da okuyarak uygulayabileceği detaylara yer verilmiş. 

Kitabı okurken her zaman bir yetişkin ile birlikte bir çocuğun bu önerileri denediğini, yorumladığını ve üzerine konuştuğunu hayal ettim. Kitaptaki öneriler hem bireysel hem de grup olarak yapılmaya çok uygun. Örneğin; kaygı hissettiğimizde en huzurlu hissettiğin yerde olduğunu hayal edip kendimize sarılmak önerilerden bir tanesi. Metinde kaygılanan bir çocuğun hikâyesi ve sonunda kendine sarılıp hayal kurarak daha iyi hissettiği bir örneğe yer verilmiş. Hikâyeleştirme, tekniklerin anlaşılmasında çok işe yarıyor, bir sorunu hayalinizde canlandırıp önerileri takip ettiğinizde okurken dahi iyi geldiğini hissedebiliyorsunuz. Her teknik için farklı bir çocuğun yaşadığı bir örneğe yer verilmiş.

Bu Kitabı Nasıl Okumalı?

Kitabı okurken eğitmenlikteki ilk günümde kitabı okumuş olmayı istedim. Çocuklarla ilk defa etkinlik yapacak her yetişkin duygu patlamalarından tedirginlik duyar. Bence bu kitap çocuklardan çok çocuklarla bir arada çalışan yetişkinler için bir kaynak kitap niteliğinde.

Okul öncesi, ilköğretim ve özel eğitim öğretmenlerinin özellikle kitaptan faydalanacağına inanıyorum. Kitabı okuduktan sonra sınıflarına tanıtabilir, zor bir anda kullanmak üzere kitaplıkta bulundurabilirler. Böylece kitabı tanıyan, içeriğini bilen çocuklar bireysel olarak da faydalanabilir, herhangi bir durumda öğretmen de grup olarak kitabı çocuklarla kullanabilir 

Kitapta anne- baba vurgusu, güvenli yer olarak ebeveyn paylaşımları örnek olarak bolca yer alıyor. Kitabın öğretmenler tarafından önceden okunması bu nedenle de çok mühim. Sınıflarında aile hassasiyeti olan çocukları gözeterek hikâyelerdeki örnekler değiştirilebilir.

Yetişkinler İçin

Kitabın ikinci bölümünde ise ilk bölümde önerilen tekniklerin kullanımı konusunda yetişkinlere önerilerde bulunuluyor. Kitabın oldukça kullanışlı bulduğum kısımlarından biri de kitabın sonunda sertifika tasarlanması, sınıf içi kullanımına uygun hatırlatma kartlarına yer verilmiş olmasıydı. Yazar, bahsettiği tüm teknikleri uygulanabilir kılmak için tüm imkânları kullanmış diyebiliriz.

Kitabın Amerikalı yazarı Lauren Brukner, eğitim bakanlığına bağlı çalışan bir ergoterapist. Ergoterapi, otizm, epilepsi, hiperaktivite gibi farklılıkları olan çocuklarda destekleyici bir tedavi sunan meslek dalı olarak tanımlanabilir. Duyu bütünleme ve düzenleme hakkında yazdığı diğer üç kitap da dilimize çevrilmiş. Tüm seriyi alarak sınıfınızı ya da çocuklarınızı bu alanda süper güçler ile donatabilirsiniz.

Keyifli okumalar dilerim.

Künye

Yazar: Lauren Brukner

Yayınevi: Sola Kidz

Çevirmen: İnci Erdoğan

Sayfa Sayısı: 103

Pınar Palamutlu

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir