İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Burası Bizim Evimizmiş Şimdi!


İnceleme: Aynur Kolbay Hülya

Çocukluğumuzun ve her daim çocukların vazgeçilmez oyunlarından biridir evcilik oyunu. Zihinsel ve sosyal açıdan gelişmelerine de fırsat yaratan evcilik sayesinde çocuklar hayal dünyalarını oyuna aktarma imkânı yakalarlar. Bunun yanı sıra başkalarıyla empati kurabilmelerini, farklı olaylar karşısında çözüm bulmalarını, birbirleri ile yardımlaşmalarını da kolaylaştıran oyunlardandır evcilik.

Bir evcilik oyununun olmazsa olmaz cümlelerinden biri olan “Burazı Bizim Evimizmiş Şimdi!” isimli bir kitap var karışımızda. Dilek Emir’in neşe dolu hikâyesi, usta çizer Huban Korman’ın renkli resimleri ile bir araya gelmiş ve ortaya harika bir evcilik oyunu çıkmış.

Aynı apartmanda oturan 4 çocuğun, evcilik oyunu için bir araya gelişleri ile başlıyor hikâye. Apartman bahçesine konuşlanan çocuklar, anında rolleri paylaşıp, doğaçlama bir şekilde gerçek bir yaşamın “-mış gibi” versiyonunu yaşamaya başlayıveriyorlar. Kim işe gidecek, kim evde kalacak, çocuk kim olacak gibi rolleri sorunsuzca dağıtıp oyuna dalıyorlar. Bir evcilik kurmanın, rolleri paylaşmanın, sorgusuz sualsiz oyunun içine girmenin ne heyecanlı ve zevkli olduğunu hatırlatırcasına okuyucuyu da içine çekiyor kitap. Oda sınırlarının kilimlerle belirlendiği, hayali yemeklerin, hayali hayvanların iç içe geçtiği eğlenceli bir evcilik içinde çocuklara bir oyun aracılığıyla istedikleri her şeyi yapabileceklerini gösteriyor.

Her nereye gidersek gidelim, çocuğun olduğu her yerde oyunla karşılaşmamak imkânsız. Özellikle çevrelerinde gördükleri yetişkin rollerini ya da gerçek hayat kesitlerini canlandırdıkları bu tarz oyunlar, çocukların kendilerini tanımalarında çok önemli bir yere sahip. Hayal dünyalarını duygularıyla, istekleri ile ve belki de normal hayatta dile getiremedikleri sıkıntılarıyla harmanlayarak bir yandan da rahatlama imkânı bulurlar. Bu nedenle de hem yetişkinlere oyun oynamanın güzelliğini hatırlatan hem de çocukları evcilik oynamaya özendiren bu tarz kitapların önemli olduğunu düşünüyorum.

Okuyucuyu çocukların sınırsız düşünce dünyasına konuk eden, arkadaşlığı, yardımlaşmayı, sevginin, iletişimin ve en önemlisi de oyunun gücünü hatırlatan bu eğlenceli ve renkli kitap 5 yaş ve üstü tüm okuyucular için uygun.

Keyifli okumalar.

Yazar Adı: Dilek Emir

Çizer Adı: Huban Korman

Sayfa Sayısı: 68 sayfa

Yayınevi: Günışığı Kitaplığı

Aynur Kolbay Hülya

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir