İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir Fikrim Var –  Fikirler her yerde yeter ki görmeyi bil…


İnceleme: Songül Bozacı

Şu an bu yazıyı okuyorsanız birinin bir fikrim var diyerek yola çıkması, fikrini hayata geçirmekten vazgeçmemesi sayesinde olduğunu öncelikle bilin isterim. Çünkü fikirler kolay kolay ortaya çıkmaz çıktığında da kolay hayata geçirilmez.  Hervé Tullet tam da bu konuyu en basit bir dil ve oldukça kapsayıcı görsellikle anlatma yoluna girmiş Bir Fikrim Var  kitabı ile.

Hervé Tullet yaratıcı düşünme süreçlerini besleyen fikirler ve desenleriyle bezeli kitaplarla çocuk ve yetişkinlerin gönüllerinde sarsılmaz bir yere sahip. Bazen bir oyunun peşinden gitmemizi istiyor bazen kitap ile birlikte ses çıkarmamızı. Ya da renklerin cümbüşünde kaybolmamızı. Bu kitabında daha çok bir fikrin oluşma sürecine odaklanıyor. Sorduğu sorularla oldukça detaylı bir düşünme süreçlerine de kapı aralıyor. Bir fikrin diğer düşünceler arasından nasıl da sıyrılıp kendisine yer bulduğunu görsellikle çok güzel anlatıyor.

Bir fikrin ortaya çıkmasının öyle çok da kolay olmadığını onu aramamız gerektiğini, aramak sürecinde neler yapmamızı anlatan sayfalar var. Öncelikle merak etmek, gözlemlemek, duymak, bakmak diyor. Bunun gibi birçok öneride bulunuyor. Bunu yaparken yaratıcı zekâsını oldukça güzel kullanıyor. Bazen fikirler göze görünmezler dediği sayfada dikkatlice baktıkça oldukça güzel detaylar yakalayabiliyorsunuz desenlerin arasında.

Soru sorma beceresine de oldukça güzel bir örnek olmuş kitap. Bir temel konuyu ele alıp onun tüm gelişim ve gelişme süreçlerine net bir bakış atılmasını sağlıyor. En başta bizi fikrin yüzeye çıktığı ana ve içimizde oluşan heyecan ile karşılaşmamızı sağlıyor en en basit dil ve basit kapsayıcı desenler ile. Sonra ilk sorgulama sorusu geliyor “Peki Ama Fikir Dediğimiz Nedir Ki? “ sadece bu sorunun peşinden giderek dahi oldukça kapsamlı tartışma ortamları oluşturabiliriz.  Tullet, sorduğu her soruyu detaylandırarak yeni bir sorunun zeminini hazırlıyor.

Son olarak kitabı okuyan herkesin içine bir umut tohumu bir fikir bulma arayışı yerleşiyor. Ve diyor ki kendi deneyimlerinden yola çıkarak “ararsan bulursun.”  Fikirlerin aslında ne kadar kıymetli olduğunu, onların hayata geçirmek için ne kadar çok deneme yanılma süreci geçirebileceğini, her fikrin her zaman bir öncekinden daha farklı olmasını kısaca bir fikrin can bulması için her bir adımda emek harcanması gerektiğini oldukça net bir şekilde ifade ediyor.

Hervé Tullet kitapları ile ne kadar erken yaşta tanışırsanız yaratıcı düşünme süreçleriniz o kadar gelişir diye düşünmekteyim. Bu kitap ile  “Bir fikir nasıl bulunur?”, “Fikrin oluşma sürecinde nasıl bir duygu bize eşlik ediyor?”, “Bir fikirle ne yapılabilir?” soruları ile yanıtlar arayarak oldukça keyifli bir okuma deneyimi yaşayabilirsiniz. Unutmadan her iyi fikrin içinde biraz delilik vardır. Tüm disiplinler arası bir geniş yelpazesi olan bu kitabı öncelikle görsel sanatlar ve çocuklarla düşünme atölyeleri yapan herkesin çok seveceğini düşünüyorum. Keyifli okumalar olsun.

Yazan – Çizen: Hervé Tullet

Çevirmen: Gizem Şakar

Yayınevi: Timaş Çocuk 

Editör: Tülay Öncü

Songül Bozacı

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir