Müzede Çok Komik Şeyler Oldu, ünlü sanatçılar Davide Cali ve Benjamin Chaud’un elinden çıkma bir çocuk kitabı. Küçük bilgiler vermek gerekirse Cali, çocuklar ve genç yetişkinler için romanlar kurgulayan bir İtalyan yazar. Chaud ise özgün desenleri ve yaratıcı mizah anlayışıyla tanınan bir Fransız yazar. Günışığı Kitaplığı’ndan neşredilen elinizdeki kitap, gününü müzede geçiren bir çocuğun sınırsız hayal gücünün rehberliğinde ilerliyor.
Bir Dinazorla Burun Buruna Gelmek!
Bu arada ‘müze’ sözcüğünü hatırlatmakta fayda var: Yunan mitolojisinde sanat tanrıçası ya da ilham perisi olarak bilinen ‘mousa’dan bozma müze; bilim ve sanatın her dalıyla alakalı kıymetli eserlerin, eski çağlardan kalma değerli eşyaların, objelerin saklandığı ve sergilendiği yer demek. Bu arada kitabın açılış sahnesi de kahramanımız Henri’nin içeri girer girmez bir Triceratops’la (Altmış altı yıl önce Kuzey Amerika’da yaşamış otobur bir dinozor cinsi) burun buruna gelmesiyle başlıyor.
Tarihin Panoramasından Bugüne…
İki yazar da müzelerin; toplama, belgeleme, sergileme görevlerinin yanı sıra eğitme işlevini de ustalık ve titizlikle hatırlatıyor. Tarihteki ilk insanlardan bufalo sürülerine değin geçmişin sanki bütün detaylarını gösteriyor gibiler. Bir süre merdiven boşluğunda dinlenen Henri, daha sonra buranın gizli bir geçide açıldığını fark eder. Dediği gibi “aşağısı gerçekten çok karışıktı”r. Bu maceralı ve oldukça kolay okunan bir üslupta kaleme alınmış kitapla alakalı daha fazla spoiler vermeyip, hikâyenin devamını merak edenleri Henri’nin serüvenine ortak olmaya davet edelim o vakit.
Bir Geçmiş Atlası…
Davide Cali’nin anlattığı, Benjamin Chaud’un resimlediği, Alara Beykan’ın Türkçeleştirdiği Müzede Çok Komik Şeyler Oldu, çocuk zihinlere uzatılmış bir geçmiş atlası sanki. Kitabı okuyunca yazarlar size yaşadığınız şehirlerdeki müzelere gitmenizi fısıldıyor gibi. Mamutların, zırhların, heykellerin arasından Osman Hamdi Bey’in marifetiyle şekillenen İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni görme yahut buraya yeniden gitme heyecanı uyanıyor içinizde, benden söylemesi…
İnceleme: Sevim Şentürk
İlk yorum yapan siz olun