İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çocukların Dünyasını Değiştiren Kadın: Maria Montessori


Ülkü Hazman Hür’ün Haydi Kurtaralım Dünyayı serisinin üçüncü kitabı Maria Montessori kitabı Afra Elif’in çizimleriyle Timaş Çocuk tarafından mart ayında yayımlandı. Hür daha önce yine Afra Elif çizimleriyle Florence Nightingale ve Marie Curie hakkında çocuk kitapları kaleme almıştı.  

Yazar Hür, Urfa’da beş çocuklu bir ailenin kızı olarak dünyaya gelmiş. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra, kurumsal hayatta çalışmaya başlamış. Daha sonra hayallerini gerçekleştirmek istemiş ve 2017 yılında Girişimci Kadınlar Grubu’nu kurmuş. Bugüne kadar 300 bin kadın girişimciye ulaşmış. Çizer Afra Elif ise 2010 yılında Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon bölümünü kazanmış. 2011 yılında ilk kez bir çocuk dergisine çizim yapan Afra Elif, o zamandan bugüne çizmeye devam ediyor. Ülkü Hazman Hür ve Afra Elif iyi bir ekip olmuşlar. Çocuklara dünyayı değiştiren insanların biyografilerini anlatıyorlar.

Montessori Okullarını duymayan pek kalmamıştır sanırım, etrafında çocuk olan herkes en az bir kez bu eğitim sisteminin adını duymuş ve hatta merak edip araştırmıştır. Bu kitap bize Marina Montessori’nin hayat hikayesini ve kendi soyadını alan bu eğitim sistemini nasıl kurduğunu, kurarken nelere dikkat ettiğini, dünyaya nasıl yayıldığını ve önemini anlatıyor. Ebeveynlerinde okurken Montessori eğitim sistemine dair öğreneceği bilgiler olduğu gibi, çocukların da bu okula gitmeden önce gidecekleri okulu kuran ve nasıl bir eğitim alacaklarını anlatan bir kitap.

Maria Montessori 1870 yılında İtalya’da doğmuş, akademisyen ailesinin tek çocuğuymuş. Onun yaşadığı dönemde kız çocukları için uygun görülen tek meslek öğretmenlikmiş ama Montessori inat etmiş ve tıp okumuş, 1896 yılında İtalya’nın ilk kadın doktoru olmuş. Tıp eğitiminden sonra Roma Psikiyatri Kliniğine atanmış ve zeka geriliği olan çocuklarla çalışmış. Bu çocuklarla çalışırken kazandığı deneyimlerle eğitimin çocuklar üzerinde ne kadar etkili olduğunu anlamış ve sonrasında da bu yönde çalışmaya, araştırmaya devam etmiş. 1904 yılında antropoloji profesörü olmuş. 1907 yılında ise kendi metoduyla ilk Çocuk Evi’ni kurmuş. Ve sonrasında bu metod bütün dünyaya hızla yayılamaya başlamış.

1909 yılında metodun ilk kitabını yazmış bu kitap birkaç sene sonra 20 dile çevrilmiş, peşi sıra dünyanın her yerinde okullar açılmış, eğitmen eğitimleri vermiş, konferanslara katılmış, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiş ve bir hayli çok başarıya imza atmış.

Montessori, hayatı boyunca hep çok çalışan bir kadın olmuş. Bütün çalışmalarını neredeyse çocukların iyi bir eğitim almaları üzerine kurmuş. Bir çocuğun zihinsel, bedensel, duygusal bütünlüğüne her şeyden çok önem vermiş. Ve bunun neden önemli olduğunu anlatmaya çalışmış.

Kitap içerisinde bu önemli eğitim metodunun okullarda nasıl anlatıldığı, hangi araçların hangi nedenle kullanıldığı, çocukların zihinsel ve duygusal bütünlüğü adına neden önemli olduğu anlatılıyor. Montessori’nin kendi sözlerine sıklıkla yer veriliyor. Kitabın sonunda ise bir ailenin Montessori yönetimiyle tanışmasının hikayesi var.

Çocuğunuza gideceği okulu anlatmak istiyorsanız ya da sizin basit bir şekilde bu eğitim metodu hakkında birkaç şey öğrenmeye ihtiyacınız varsa sizin için gayet uygun bir kitap. Afra Elif’in çizimleri ise hem Montessori’nin yaşadığı dönemi çok güzel ifade ediyor hem de kitaptan aldığınız bilgilere bir ara verip azıcık gözünüzün önünde o dönemi canlandırmanızı sağlıyor.

Maria Montessori

Haydi Kurtaralım Dünyayı – 3

Yazan: Ülkü Hazman Hür

Çizen: Afra Elif

Timaş Çocuk

Mart 2024

64 Sayfa

İnceleme: Feride Şenol


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir